Васпитно-образовни рад

ПАРТНЕРСТВО СА ПОРОДИЦОМ

Партнерство са породицом је захтјеван и одговоран дио васпитно- образовног рада. Можда и најважнији за успјех. Зато се у нашем Центру развијају професионални односи с родитељима.Проналазимо вријеме и прилагођавамо комуникацију како би задовољили потребу за свакодневним контактом са родитељима, јер нас по томе у великој мјери вреднују.Потпуни ефекти васпитно-образовног рада су могући само ако вртић и породица уједине своје напоре и способности и дјелују заједно, међусобно се допуњавајући. Облици сарадње су разноврсни и многобројни:
Родитељски састанци, индивидуални разговори, кутак за родитеље, посјете васпитача родитељском дому или родитеља групи (реализација учећих активности), заједнички пројекти:радионице, посјета радном мјесту родитеља, изложбе, приредбе, прославе, педагошко – психолошка предавања за родитеље, дан отворених врата, прикупљање различитих материјала за одређене активности, библиотека за родитеље, Савјет родитеља итд.

Наш циљ је пратити потребе породице и предузимати потребне мјере за унапређивање сарадње и стварање међусобног уважавања и повјерења.

САРАДЊА СА ОКРУЖЕЊЕМ

Сваке године, Годишњим програмом рада, настојимо испланирати богату, креативну, занимљиву и едукативну сарадњу са окружењем. Укључивање дјеце у ширу друштвену средину, остварује се у складу са узрасним могућностима.
Његујемо љубав према спорту, природи, музици, умјетности, кљижевности, позоришту: кад год имамо прилику угостимо глумце из различитих позоришта, припремамо представе у заједничком извођењу васпитача и дјеце, посјећујемо библиотеку, галерију, учествујемо на ликовним конкурсима итд.

Институције са којима остварујемо изузетну сарадњу су:
ЈУ Центар за културу и образовање Лакташи, Дјечије позориште Бања Лука, Народна библиотека ,,Веселин Маслеша,, ОШ -ле у Лакташима, Трну и Александровцу, цркве у овим мјестима, СЈБ у Лакташима и Трну, ЈУ Центар за социјални рад, АМС Лакташи, ДВД Лакташи, Дом здравља Лакташи, Црвени крст Лакташи, вртићи у окружењу, медији, ,,Просвјета,, Лакташи, Министарство просвјете и културе РС, Општина Лакташи итд.

Активности које се са њима реализују доприносе богатијем и квалитетнијем остваривању ГПР.

МАНИФЕСТАЦИЈЕ

ГПР предвиђене су манифестације, њихов садржај и оквирно вријеме реализације.

Најважније манифестације које се реализују у радној години су следеће: Недјеља дјетета, Јесења свечаност, Мјесец саобраћаја, Нова Година,8. март, Дан планете Земље, Радујмо се Ђурђевдану и прољећу, Завршна свечаност.

У оквиру његовања традиције и обичаја српског народа обиљежавамо Божић, Васкрс и Никољдан.

Представљања Установе у окружењу, су слика свега оног на чему са малишанима годинама предано радимо: развијамо љубав према различитим врстама умјетности, радимо на развијању свијести о себи и развијању способности, креативности и различитих вјештина. Ова представљања много значе како дјеци, тако и њиховим породицама, као и нама запосленима који са њима живимо, радимо, учимо и игтрамо се. Производ су тимског рада, велике посвећености, ентузијазма, добре организације, одличне сарадње са родитељима и још много више. Поносни смо на сваки овакав пројекат и радује нас што је наша Завршна свечаност, као најважније представљање у окружењу, препозната као пројекат који има велику васпитно – образовну вриједност у окружењу и шире.

Због свог односа према раду, дјеци и породици као и представљања у окружењу, постали смо препознатљиви и радићемо и даље све да тако и остане.