О нама

ЈУ ЦЕНТАР ЗА ПРЕДШКОЛСКО ВАСПИТАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ ЛАКТАШИ

Ово је прва предшколска установа на подручју општине Лакташи. Основана је давне 1982. године под називом ,,Дјечији вртић 25. Мај ,,Лакташи. Од 1996. године вртић носи име ,,Дјечије обданиште ,,Принцеза Катарина Карађорђевић,, Лакташи, а од 2008. године, Установа носи назив ,,ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање,, Лакташи.

У Установи у просјеку борави 357 дјеце узраста од годину до поласка у школу, смјештених у три објекта. О њиховом угодном, квалитетном и безбједном боравку брине се 54 запослених. Радно вријеме прилагођено је потребама дјеце и радном времену родитеља и траје 10 сати, од 6,30 до 16,30 часова.

Поред цјелодневног развојног програма, реализују се и специјализовани програми (хор, фолклор, глума и физичко), програми јачања родитељских знања и способности и Програм припреме у години пред полазак у школу. Сарадник логопед долази у Установу, како би се родитељима олакшало, а дјеци омогућило да за вријеме боравка у вртићу одраде своје третмане и што лакше превазиђу проблеме који су се појавили у развоју говора.

У Установи функционише Савјет родитеља, који са директором, педагозима, психологом и васпитачима учествују у креирању позитивне средине у којој бораве малишани.

Много пажње посвећује се унапређењу квалитета рада у реализацији васпитно образовне праксе, његе и превентивно здравствене заштите. Прате се потребе породице и континуирано унапређује сарадња, стварањем међусобног уважавања и повјерења.

Установа која има велике резултате иза себе, дугу традицију и развојни пут који је свих ових година постојања ишао узлазном путањом. Рад и квалитет запослених су препознати у окружењу али и шире. Љубав, посвећеност, професионалност, тимски рад и квалитетна сарадња са породицом, али и друштвеном средином, њихов је знак препознавања.

Представљања установе у окружењу нешто је о чему се прича. Завршне свечаности којима из вртића испраћају најстарије малишане, приче су и представе које приказују све оно што са дјецом раде, уче, играју се, дијеле и воле.

Промовишу дјечија права, поштују их и уче дјецу правим вриједностима.

Континуирано се стручно усавршавају и проналазе нове изворе знања, инспирацију и занимљиве активности, како би кроз игру, која је основно средство за рад, дјеци понудили занимљиво, креативно и стимулатино окружење за здраво одрастање.

*Вртић ,, Принцеза Катарина Карађорђевић,, Лакташи је централни објекат у ком се налази и управа Установе. Капацитет објекта је 7 васпитних група. У склопу вртића налази се двориште које је велике површине, са великим и старим растињем које дјеци пружа хлад у љетним данима и омогућава да дјеца безбједно и угодно бораве на свјежем зраку, а васпитачима да несметано реализују учеће активности на отвореном. У дворишту је постављено ново игралиште које је оплеменило постојећи простор и дјеци пружило још више могућности за физички развој који је у предшколском узрасту веома важан фактор здравог раста и развоја.

*2004. године своја врата малишанима отворио је нови објекат вртић ,,Звјездица,, у Гламочанима. Капацитет овог вртића је 6 васитних група. Објекат је изграђен на спрат, а у склопу соба су велике наткривене тарасе, на спрату су собе повезане великим пространим и безбједним балконом. Вртић је окружен лијепим, великим и травнатим двориштем, које дјеци пружа безбједност и удобност боравка на отвореном. Вртић је добио ново и савремено игралиште које је оплеменило постојећи простор и дјеци пружило још више могућности за физички развој, који је у предшколском узрасту веома важан фактор здравог раста и развоја.

*2020. године у Александровцу је почео са радом трећи објекат, вртић „Бајка“, грађен по најсавременијим стандардима. Капацитет овог вртића је двије васпитне групе, уз могућност проширења. Уз вртић се налази и пространо двориште које је опремљено савременим игралиштем и чине прекрасан амбијент за активности дјеце на отвореном.