Васпитно-образовни рад

Игра као најбогатији и најповољнији оквир за учење

Игра има особину да доводи дијете у везу са другом дјецом и са најразличитијим врстама материјала, подразумијева интензивно коришћење маште и креативно понашање. Због тога игра има изузетно значајну улогу у развоју и учењу дјетета. У игри дјеца задовољавају своје основне потребе, развијају умне и стваралачке способности, уче, јачају здравље и социјализују се.

Игре пружају могућност за унапређење и вјежбање скоро свих способности, од перцептивно-моторних, социо - емоционалних, комуникације, креативности, до интелектуалних.

Дијете у игри постаје главни актер збивања, господари ситуацијом коју схвата, има прилику да самостално одлучује и дјелује без ризика од штетних посљедица.

Све предности игре потврђују схватање да васпитање путем игре представља најпогоднији начин васпитања, посебно на млађем узрасту.

У складу са овим, ми у нашој Установи, ,,игру,, схватамо јако важном. ,,Играјући ,, се са дјецом, учимо о свијету који нас окружује. Обезбјеђујући простор, вријеме, материјал за игру, друштво и одговарајући амбијент и атмосферу, малишани са нама расту и развијају се, васпитавају и образују у свестране личности до сопственог максимума.

Дијете најбоље учи у групи, расте, развија се са вршњацима, као друштвено биће осјећа се чланом групе, учи о пријатељству и свим оним осјећајима и ситуацијама које не може упознати код куће.

Једно од најбољих васпитних средстава на овом узрасту је игра, јер она највише одговара дјечијем психофизичком развоју, осигурава јединство физичког, интелектуалног, емоционалног и социјалног развоја дјеце. Кроз игру се уче стрпљењу, другарству, дијељењу, развијају спретност, окретност. Игра код дјеце ствара ведро расположење, радост и оптимизам.

Ми, васпитачи и стручни сарадници, настојимо нашим малишанима пружити љубав, подршку, осјећај сигурности, мотивисати их, бити им водиља у откривању емоција, временских прилика, биљног и животињског свијета, говора, математичких појмова, маште, музике и свега оног што наше дане у вртићу чини интересантним и незаборавним.

Ми се искрено трудимо да дајемо најбоље од себе, радујући се одрастању сваког дјетета.